Dikkat ve Odaklanmaya Yönelik Motivasyon Çalışmaları

Dikkat ve Odaklanmaya Yönelik Motivasyon Çalışmaları

Her birimiz yaşamımızın her anında dikkat dağıtıcı unsurlarla karşı karşıya kalıp bunlarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Öğrencilerin derslerde ve ders çalışma esnasında dikkat dağınıklığı yaşamamaları için motivasyonlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapıp öğrenci öğrencilerimizin dikkat dağınıklı ve odaklanmalarına yönelik motivasyon çalışmaları yapıyoruz.

08.06.2022 282

08-06-202208-06-2022İçsel ve dışsal dikkat dağıtıcı unsurlar odaklanmamızı kaybetmemize sebep olur.  İçsel unsurlar, psikolojik ve duygusal düşünceleri içerirken dışsal unsurlar is teknoloji ve insanı kapsar. Konsantrasyon becerilerimizi kuvvetlendirirsek eğer odaklanmada konusunda sorun yaşamayız.

 Öğrencilerin ders çalışmada dikkatini ve odaklanmalarını dağıtan unsurlardan biri teknolojik cihazlardır. Cep telefonu açıkken mesaj bildirimi ve gelen çağrılar dikkat dağınıklığına sebep olur. Aynı şeklide çalışma ortamındaki açık haldeki bilgisayar, tablet, televizyon da dikkati dağıtabilecek unsurlardır.

 Dikkat dağıtabilecek bir başka durum ise çalışma ortamındaki unsurlardır. Odada tek başına olmamak, oda sıcaklığının çok düşük veya çok yüksek olması, odanın havasız olması  ya da odanın gürültülü bir konumda olması gibi dışarıdan gelecek unsurlarda vardır.

Fiziksel ihtiyaçlarımız da ders çalışma esnasında dikkat dağıtabilecek bir başka unsurdur. Kıyafetlerin rahat olması ya da olmamsı durumu, tuvalet kullanımı, açlık- tokluk hissi, uykulu olma hali, hasta olma hali gibi fiziksel ihtiyaçlarımız düzenlenirse konsantrasyonumuzu kaybetme ihtimalimizde azalır.

Endişeli, kaygılı ve stres altında olma durumları da öğrencilerin ders çalışma esnasında dikkatlerini dağıtabilir. "Ya bu sınavı geçemezsem?" ,"Ya bu dersten kalırsam?" gibi endişe kaynaklı sorular odaklanma konusunda zorlar. Bunun için endişe ve kaygı oluşturacak sorular akla geldiği zaman olumlu düşüncelere yönelerek endişe ve kaygının ortadan kalkmasına yardımcı olunur ve odaklanma konusunda fayda sağlar.

Dikkat dağınıklığını azaltmak için; dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli egzersizler yapmak, uyku düzeni, aynı anda birkaç işle uğraşmamak, olumsuz insanları etrafından uzaklaştırmak gibi tavsiyeler verilebilir. Dikkat ve odaklanmayı arttıracak bazı oyunlarda oynanabilir. Saklanan eşyaları bulma, harita üzerinden şehir ülke bulma oyunları, farklı olan resimleri bulma oyunlar, benzer iki resim arasındaki farkları bulma, anlatılan öykü ve masallarla ilgili sorular sorma, okuduğunu anlatma, son harften kelime bulma gibi oyunlar oynayarak dikkat ve odaklanmayı arttırabiliriz.

İLETİŞİM

Adres:
BİRLİK MAH. ARDIÇLI TARLA CAD. MERKEZ ORTAOKULU SİTESİ MERKEZ ORTAOKULU VE İMAMHATİP ORTAOKULU BLOK NO 90 İÇ KAPI NO 3 SÜTÇÜLER / ISPARTA


Telefon
(246) 351 2035


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın