Ramazan Manileriyle Atışıyorum

Ramazan Manileriyle Atışıyorum

Mani belli kuralları olan yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel sözlü edebiyatımızdır. Nisan ayının KTS etkinliğinde öğrencilerimiz arasında mani yazma yarışması düzenledik. Karşılıklı atışma şeklinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde sözlü edebiyatımızın kuşaktan kuşağa aktarılmasına katkıda bulunmak istedik.

23.05.2023 78

Mani anonim halk şiirinin en küçük nazım biçimidir. Anadolu ve Anadolu dışında çok geniş bir Türklük coğrafyasına yayılmıştır. Mani söyleme, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, belirli kuralları olan, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşmış bir gelenektir.

           Manilerde Anadolu insanının düşünce yapısını, beğenisini, dertlerini, kıskançlıklarını, özlemlerini, sevgilerini vb. ortak kültürün sergilenişini görürüz. Maniler İslamiyet öncesinden günümüze kadar yaşamını sürdürmüştür. Maniler Türk toplum hayatının ifadesi, millî bilinç ve duygu beraberliğinin bir göstergesidir. Maniler, halk ruhunun yansıtıcısıdır. Biz de KTS nisan etkinliği kapsamında ve geleneğimiz olan mani kültürünü yaşatmak amacıyla öğrenciler arasında mani yazma yarışması düzenledik. 5,6. Ve 7. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen manilerimizi okulumuz kütüphanesinde öğrencilerimizden dinledik. Öğretmenlerimizden oluşan jürimiz yarışmada dereceye giren öğrencilerimizi tespit etti. Daha çok atışma şeklinde yazılan maniler sayesinde dereceye giren öğrenci sayımızı da arttırmış olduk.

       Mani yazan ve söyleyen öğrencilerimiz etkinlikten büyük bir keyif aldı. Hem geleneğimizi hatırlayıp hem de şiir söyleme ve ezberleme becerisine katkıda bulunarak öğrencilerimizi bu alanda geliştirmeye çalıştık.23-05-202323-05-2023

İLETİŞİM

Adres:
BİRLİK MAH. ARDIÇLI TARLA CAD. MERKEZ ORTAOKULU SİTESİ MERKEZ ORTAOKULU VE İMAMHATİP ORTAOKULU BLOK NO 90 İÇ KAPI NO 3 SÜTÇÜLER / ISPARTA


Telefon
(246) 351 2035


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın